Concerto in Memoriam op 2 juni in teken van jubileum

Op zondag 2 juni vindt in het monumentale gedenkpark van Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Duin en Kruidbergerweg in Driehuis) een Concerto in Memoriam plaats. Het muzikale programma van dit herdenkingsconcert in de open lucht, dat vorig jaar bezocht werd door circa vijfduizend mensen, staat in het teken van 125 jaar begraafplaats en 100 jaar crematorium, het eerste van Nederland. Omdat Westerveld iedereen de mogelijkheid wil bieden hun dierbaren te gedenken is het concert vrij toegankelijk. Het Concerto in Memoriam begint om 14.00 uur. Iedereen is welkom.

2013: 125 jaar begraafplaats – 100 jaar crematorium
Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Begraafplaats Westerveld in 1888 gesticht werd. In 1913 – en dus 100 jaar geleden - bouwde de Koninklijke Facultatieve op de begraafplaats het eerste crematorium in Nederland. Ter gelegenheid hiervan is niet alleen een jubileumboek samengesteld, maar ook is een cd opgenomen met daarop een selectie van de meest vertolkte muziek bij een uitvaartplechtigheid in de afgelopen 125 jaar. Zowel het boek als de cd zijn vanaf 2 juni bij Westerveld verkrijgbaar.

Tijdens het concert wordt een groot aantal stukken uitgevoerd dat op de cd staat. Zo worden onder meer het Largo, het Slotkoor uit de Matthäus Passion en het Ave Maria ten gehore gebracht, maar ook nummers als Amazing Grace, Land of hope and glory, Het dorp, Candle in the wind, Afscheid nemen bestaat niet en Time to say Goodbye. De muziek wordt uitgevoerd door het internationaal bekende Westlands Mannenkoor, jong talent van het Koninklijk Conservatorium en de solisten Lilian Farahani en Rutger de Vries.

Woord van troost
Sinds 1994, toen op Westerveld voor de eerste keer een Concerto in Memoriam gehouden werd, verleende een groot aantal koren en orkesten hun medewerking. Ook een groot aantal sprekers, waaronder majoor Bosshardt, Jan Terlouw en Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, leverde een indrukwekkende bijdrage. Dit jaar spreekt de burgemeester van Velsen, de heer Franc Weerwind, een Woord van Troost.

Crematorium 1913
Crematorium 1913


Ontvangstgebouw uit 1889.
 

 

Terug