Eerste exemplaar jubileumboek en cd voor premier Rutte en burgemeester Weerwind

Uit handen van bestuursvoorzitter Henry Keizer van 'de Facultatieve Groep' namen minister-president Mark Rutte en burgemeester Franc M. Weerwind van de gemeente Velsen op 2 juni in Crematorium Westerveld de eerste exemplaren in ontvangst van het boek ‘Westerveld, 125 jaar begraafplaats, 100 jaar crematorium’ en de cd ‘Muziek in Memoriam’. Aansluitend hieraan werd in het gedenkpark een Concerto in Memoriam bijgewoond.

Van links naar rechts: Henry Keizer, Mark Rutte en Franc Weerwind.

Eérste crematorium van Nederland
Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Begraafplaats Westerveld in 1888 gesticht werd. In 1913 – en dus 100 jaar geleden – bouwde de Koninklijke Facultatieve op de begraafplaats het eerste crematorium van Nederland. Niet alleen werd ter gelegenheid hiervan een jubileumboek samengesteld, maar ook een cd gemaakt met daarop een selectie van de meest vertolkte muziek die in de afgelopen 125 jaar bij een uitvaart uitgevoerd werd. Zowel het boek als de cd zijn verkrijgbaar bij Westerveld.

Concerto in Memoriam
Tijdens het Concerto in Memoriam op 2 juni werd een groot aantal stukken uitgevoerd dat op de cd staat. Zo werden het Largo, het Slotkoor uit de Matthäus Passion en het Ave Maria ten gehore gebracht, maar ook nummers als Amazing Grace, Land of hope and glory, Candle in the wind en Time to say goodbye. De muziek werd uitgevoerd door het internationaal bekende Westlands Mannenkoor onder leiding van Hans de Wit, jong talent van het Koninklijk Conservatorium en de solisten Lilian Farahani en Rutger de Vries. Burgemeester Franc M. Weerwind van de gemeente Velsen sprak een indrukwekkend Woord van Troost.