Officiële opening Villa Westerveld

De verbouwing van Villa Westerveld is afgerond. Op vrijdag 17 april 2009 werd het monumentale pand (een rijksmonument) officieel geopend. De opening was een feestelijke afsluiting van de ingrijpende renovatie die in juli 2008 begon.

Grondige renovatie
Zowel de buiten- als de binnenkant van Villa Westerveld werden grondig gerenoveerd en verbouwd. De binnenruimte werd opnieuw ingedeeld en het gebouw kreeg een nieuw dak. Op de begane grond zijn twee rouwkamers ingericht, die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Nabestaanden kunnen daar met een eigen sleutel op een tijdstip dat hen schikt afscheid nemen van hun dierbare.

Oudste villa van Velsen
Villa Westerveld is de oudste villa van de gemeente Velsen. Het pand werd in 1866 gebouwd op de voormalige buitenplaats Westerveld. In de zeventiende eeuw legden rijke zakenlieden in de omgeving van Kennemerland steeds vaker buitenplaatsen aan. Ze brachten daar de zomer door. De buitenplaatsen, met hun prachtige tuinen met vijvers, beelden en terrassen waren statussymbolen.

In 1888 werd de villa verkocht, samen met het wagenhuis, een stalling, koepels en een stuk land ter grootte van ruim 13 hectare. Op een gedeelte van de buitenplaats Westerveld werd een begraafplaats aangelegd (Begraafplaats Westerveld) naar een ontwerp van de bekende tuinarchitect L.P. Zocher. Daarna fungeerde de villa lange tijd als dienstwoning.

Opening
Na een toespraak van J.M.H.J. Keizer (bestuursvoorzitter van 'de Facultatieve Groep') werd door alle genodigden een beeld onthuld, waarmee de Villa op ludieke wijze werd geopend.

Terug