Open dag op 3 juni in Gedenkpark Westerveld

Bijzondere wandelingen en lezing tijdens Week van de Begraafplaats

Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6, Driehuis) organiseert op zondag 3 juni - de laatste dag van de Week van de Begraafplaats - van 11.00 tot 15.00 uur een open dag. Behalve een kijkje achter de schermen worden ook bijzondere wandelingen georganiseerd, waaronder een ‘Johanna Westerdijk’ bomenwandeling. Iedereen is van harte welkom.

Westerveld heeft alles onder één dak, van rouwkamers tot een prachtig gedenkpark met heel veel mogelijkheden”, vertelt Carla Bosua, directeur van Westerveld. “Tijdens de open dag willen we dat dan ook graag aan iedereen laten zien. Bezoekers worden rondgereden met ‘hop on hop off’ golfwagens, die stoppen bij de aula’s, het rouwcentrum, de crematieruimte en op verschillende plekken in het gedenkpark. Zo kan iedereen Westerveld op een laagdrempelige manier ontdekken.”

In het gedenkpark wordt onder meer de buitenaula gepresenteerd en krijgen bezoekers uitleg bij de ‘inspiratielaan’ waar monumenten en tuinaanleg te bewonderen zijn. In het horeca Paviljoen staat een proeverij van cateringmogelijkheden klaar. Voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Bijzondere bomenwandeling
Tijdens de open dag vindt ook een bijzondere bomenwandeling plaats, geïnspireerd op Johanna Westerdijk – de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland en groot voorvechter van vrouwenrechten. Onder begeleiding van wetenschapshistorica en Westerdijk-kenner Patricia Faasse lopen belangstellenden langs bijzondere bomen in het gedenkpark en wordt onder meer het graf van Johanna Westerdijk bezocht. Voorafgaand aan de wandeling geeft Patricia Faasse een lezing in de begraafaula. De lezing met wandeling start om 11.00 en om 12.30 uur.

Week van de Begraafplaats
De landelijke Week van de Begraafplaats wordt van 26 mei t/m 3 juni georganiseerd op initiatief van de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen), Terebinth (Stichting Funerair Erfgoed) en de BVOB (Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer). De Week wordt jaarlijks gepland rond de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni.

Association of Significant Cemeteries in Europe
In 2010 mocht Westerveld als eerste begraafplaats in Nederland toetreden tot de ASCE. Volgens deze prestigieuze organisatie zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed. Naast Westerveld zijn andere leden onder andere Moscowa in Arnhem, Père Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome.

 

 

Terug