Restauratie monument Aletta Jacobs

Aletta Jacobs – voorvechtster van vrouwenemancipatie - overleed 82 jaar geleden en werd op 14 augustus 1929 gecremeerd op Westerveld, de enige plek in Nederland waar cremeren destijds mogelijk was. Het monument van de ‘bekendste feministe van Nederland’ is door de ‘tand des tijds’ aan restauratie toe. Daarom is door Aletta (Instituut voor Vrouwengeschiedenis) een inzamelingsactie gestart om het monument te herstellen. Met de steun van tal van personen en organisaties – waaronder Begraafplaats & Crematorium Westerveld – is inmiddels voldoende geld beschikbaar om te kunnen starten met de renovatie van het monument. De restauratie is naar verwachting in de herfst van dit jaar gereed.

Eerste vrouw
Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.

Bekijk de filmbeelden uit 1929 van de crematie van Aletta Jacobs

Monument
Het monument van Aletta Jacobs, waarin ook haar echtgenoot Carel Victor Gerritsen is bijgezet, is ontworpen door de kunstenares Gra Rueb. Zij maakte het monument voor de twee urnen tegen de wand van het door Dudok ontworpen Columbarium II. In het keramische deel werd boven Gerritsen het symbool van de wijsheid, een uil, en boven Jacobs het esculaapteken (het teken voor medicijnen en genezing) in reliëf aangebracht. Het bronzen reliëf stelt een vrouw en een man voor die beiden geknield op de wereldbol, een brandende fakkel vasthouden.

Voor:

Na: