“Stoppen met Concerto in Memoriam een moeilijke beslissing”

“Er is besloten om met ingang van dit jaar geen Concerto in Memoriam meer te organiseren. Dat was een moeilijke beslissing voor ons en onze medewerkers, waarbij de belangrijkste is: de verantwoordelijkheid die wij voelen voor de veiligheid van de bezoekers”, aldus Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld, in reactie op recente berichtgeving in de media.

Veiligheid
“Door het enorme aantal mensen dat het Concerto in Memoriam bezoekt (in 2013 zo’n zesduizend) wordt de veiligheid van de bezoekers een steeds belangrijker punt. Daarbij speelt de plek waar het concert gehouden wordt een grote rol. Dit terrein ligt immers schitterend, maar ook in een soort ‘kom’, waaruit maar een beperkt aantal vluchtwegen is. Als er dan ook maar ‘iets’ zou gebeuren, is het voor duizenden mensen lastig om snel weg te kunnen.”

“Zou je er vervolgens voor kiezen om allerlei verregaande veiligheidsmaatregelen te treffen dan gaat dat weer ten koste van het unieke intieme en ongedwongen karakter van het concert. En ook dat willen we niet. Juist dat karakter is immers belangrijk voor het bieden van ruimte om te gedenken.”

Hoogtepunt
Carla Bosua vervolgt: “Het Concerto in Memoriam vorig jaar - met het jubileum van Westerveld (125 jaar begraafplaats en 100 jaar crematorium) - was heel bijzonder: een uniek programma, een speciale cd, de burgemeester die sprak, een jubileumboek en zesduizend bezoekers, waaronder zelfs de minister president. Voor ons betekende dat dit hét moment was om het succesvolle initiatief - zoals we het Concerto in Memoriam wel mogen noemen – op een hoogtepunt af te sluiten.“

Onvervangbaar
“Westerveld organiseerde het eerste Concerto in Memoriam 1994 vanuit de gedachte dat het collectief herdenken van dierbaren – met muziek in de vrije natuur – een belangrijke rol kon vervullen bij de rouwverwerking”, zegt Carla Bosua. “Met het Concerto in Memoriam waren wij een voorloper en was het concert vernieuwend en bijzonder. Inmiddels worden door het land tal van herdenkingsconcerten gehouden. Het Concerto in Memoriam is onvervangbaar, maar wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven waarbij herdenken het uitgangspunt is.”