Urnenmonument Aletta Jacobs in ere hersteld

Op haar geboortedag (9 februari) vond gisteren in Columbarium II van Begraafplaats & Crematorium Westerveld de officiële plechtigheid plaats ter gelegenheid van de onthulling van het gerestaureerde urnenmonument van Aletta Jacobs. Tijdens de onthulling werden speciale ‘Aletta Jacobs’-tulpen op het monument gelegd. Dit gebeurde door onder andere Prof. dr. Saskia Wieringa, directeur van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en C. Hermann, oud-bestuurslid Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (zie foto).

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die universitair onderwijs volgde en de eerste vrouw die arts werd. Circa 25 jaar stond Aletta Jacobs in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929. Aletta Jacobs werd gecremeerd in Crematorium Westerveld, toentertijd het enige crematorium in Nederland.

Het monument van Aletta Jacobs, waarin ook haar echtgenoot Carel Victor Gerritsen is bijgezet, is ontworpen door de kunstenares Gra Rueb. Zij maakte het monument voor de twee urnen tegen de wand van het door Dudok ontworpen Columbarium II. In het keramische deel werd boven Gerritsen het symbool van de wijsheid, een uil, en boven Jacobs het esculaapteken (het teken voor medicijnen en genezing) in reliëf aangebracht. Het bronzen reliëf stelt een vrouw en een man voor die beiden geknield op de wereldbol, een brandende fakkel vasthouden.

De inzamelingsactie om het monument te kunnen restaureren is gestart door Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Naast Begraafplaats & Crematorium Westerveld leverden de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en diverse mensen op persoonlijke titel een bijdrage aan de restauratie.