Historie

Zonder verleden geen heden. Begraafplaats Westerveld werd in 1888 opgericht. De beroemde landschapsarchitect L. Zocher tekende voor het ontwerp. Enkele welgestelde Amsterdammers kochten het voormalig ‘buiten’ om er een begraafplaats te stichten waar zij en hun familieleden eeuwig zouden kunnen blijven liggen. Op 1 mei 1890 werd Westerveld officieel geopend.

In 1874 werd in Den Haag 'De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland' opgericht met als doel om cremeren in Nederland mogelijk te maken. In 1912 liet de Vereniging – tegenwoordig de Koninklijke Facultatieve – op begraafplaats Westerveld een crematorium bouwen, het eerste van Nederland. In 1913 werd het crematorium, naar een ontwerp van de architect Marius Poel, geopend. Op 1 april 1914 vond de eerste crematie plaats. Het was de crematie van dr. C.J. Vaillant, huisarts uit Schiedam en voormalig bestuurslid van ‘de Facultatieve’.

Begraafplaats & Crematorium Westerveld is een gedenkpark met een indrukwekkende historie en monumentale uitstraling, maar met een moderne dienstverlening die alert inspeelt op alle wensen. Kortom, een begraafplaats en crematorium met een hart en een verhaal.

Wilt u meer weten over de historie van Westerveld, dan is het boek ‘Westerveld, 125 jaar begraafplaats, 100 jaar crematorium’ zeker wat voor u. Dit rijk geïllustreerde naslagwerk - in 2013 uitgebracht bij gelegenheid van het dubbele jubileum van Westerveld - vertelt over de historie in al haar facetten. Wilt u het boek bestellen, klik dan hier.